Защо редовната смяна на маслото на двигателя е толкова важна?

Това вероятно е един от първите съвети за поддръжка, които получихте при закупуването на автомобила си: Смяната на маслото на автомобила на всеки 15 000 километра. Ето защо редовната смяна на маслото е изключително важна! 

Въпреки важността и колко проста е тази работа, тя все още е една от най-пренебрегваните форми на поддръжка на превозните средства. Малкият стикер ясно показва, че е време да смените маслото си и колата ви може дори да има сигнал, за да ви каже, че е време да смените маслото, но все пак много хора пренебрегват тази рутинна поддръжка.

За да си спомните колко важна е смяната на масло, ето защо го правите.

Работата на двигателното масло

Маслото има три основни задачи във вашата кола, като всяка от тях е изключително важна.

То поддържа всички компоненти на двигателя в движение и да работят заедно гладко.

То помага да се издърпват прекомерните нива на топлина, които се събират в горивната камера. Горивната камера е прекалено горещо място и ако топлината се събира, това може да причини сериозни щети на двигателя и на цялата кола.

Прясното масло поддържа вътрешните части на двигателя чисти и смазвани, което удължава живота на двигателя.

Защо се налага да сменяме маслото?

Маслото се разпада при излагане на високите температури на двигателя. Тъй като се разпада, маслото спира да абсорбира прах, влага и други замърсители. Това означава, че маслото се износва,а износеното масло причинява по-бързо износване на частите на двигателя.

Какво може да се обърка?


Тъй като старото масло спира да смазва, частите от двигателя ви се разтриват. Това увеличаване на триенето води до по-бързо износване на частите, което прави двигателя по-горещ - което кара маслото да се разгради още по-бързо, което води до спирала надолу за влошаване на маслото, топлината и износването на двигателя.

В крайна сметка маслото може да се разпадне в утайка - лепкава, подобна на катран вещество, което запушва тесни проходи в двигателя ви - и не може да достигне до всички компоненти на двигателя.

Увеличената топлина и триенето в двигателя могат да предизвикат сериозни повреди във вашият автомобил.

Затова ние от www.carparts.bg съветваме клиентите си да сменят маслото на автомобила си навреме! При смяна на маслото задължително сменете и масленият филтър!

Помолете в сервиза за визуална проверка на течностите, маркучите, светлините, налягането в гумите и износването на гумите - тази проверка ни позволява да идентифицираме малките проблеми, преди да станат големи.

 

Сподели

Коментари:


Напиши Коментар