Всичко, което трябва да знаете за акумулатора!

Средно един добър акумулатор живее от 3 до 5 години, но навиците при шофиране и излагането на екстремни условия може да скъсят живота на батерията на автомобила ви. 

Как точно работи акумулатора на автомобила?

Акумулаторът на автомобила осигурява електрическия ток, необходим за захранването на всички електрически компоненти в автомобила ви. Говорим за огромна отговорност. Без енергията на батерията, колата, както вероятно сте забелязали, няма да запали.

Нека да разгледаме как функционира тази мощна малка кутия:

Химическата реакция поставя вашата кола в действие: Вашата батерия преобразува химическата енергия в електрическата енергия, необходима за захранването на вашата кола, осигурявайки напрежение на стартера.
Дръжте електрическия ток стабилен: Не само, че батерията ви осигурява необходимата енергия за стартиране на автомобила, но и стабилизира напрежението (това е терминът за енергийното захранване), за да поддържа двигателя ви да работи. 
Батерията на автомобила може да е малка, но силата, която осигурява, е огромна. 

Има ли предупредителни знаци, които показват, че вашият акумулатор е на път да ви изостави?

"Ако знаех само по-рано." Всички сме изпитвали това чувство. За щастие, има различни индикации и симптоми, които показват, че батерията ви може да се нуждае от подмяна:

- Когато се опитвате да стартирате автомобила, манивелата на двигателя се забавя и отнема повече време от нормалното. 
-  Понякога светлината на двигателя за проверка се показва, когато захранването на батерията е слабо. 
- Съвременните акумулатори са затворени и няма как да проверите течността в тях но може да проверите за подуване на копруса на батерията.

- има миризма на гнило яйце: Може да забележите остра миризма на яйце (сярна миризма) около батерията. Причината: Изтичане на батерията. Изтичането също причинява корозия около стълбовете (където са разположени кабелите + и -). 
- Ако акумулатора ви е над 3 години. Животът на батериите варира от три до пет години в зависимост от батерията. Въпреки това, навиците при шофиране, времето и честите кратки пътувания (под 20 минути) могат драстично да съкратят действителния живот на автомобилната ви батерия.

Може ли лош акумулатор да увреди системата за зареждане или стартера?

 Когато имате слаба батерия, колата ви поставя допълнително напрежение върху здравите части. Системата за зареждане, стартерния двигател или стартерния соленоид могат да бъдат засегнати.

Тези части могат да се повредят, защото те компенсират липсата на енергия от батерията. 

Бърз съвет: Една електротехническа проверка гарантира, че всички необходими части черпят правилното количество напрежение. 

Откъде да знаем, че алтернаторът не дава достатъчно електроенергия на акумулатора?

Неизвестните трептящи светлини или предупредителните светлини, като "трептене на двигателя", изчезват и отново се появяват. Всички тези неизправности обикновено започват, когато батерията на автомобила е почти изтощена и се бори да осигури захранване. Ако алтернаторът е повреден, батерията ви няма да се зарежда.
 При стартиране на колата си и тя продължава да  върти чудейки се, да запали или не. Това може да означава, че вашият алтернатор не зарежда батерията правилно.

Бърз съвет: колкото по-често проверявате вашия автомобил, толкова по-малко повреди ще откривате и няма да стига до големи ремонти. .

Сподели

Коментари:


Напиши Коментар