Кога да смените спирачната течност?

Ниско ниво на моторно масло? Изтичане на течността за чистачките? Тези две ситуации са разочароващи, но също така доста лесни за решаване. Но кола без спирачна течност? Това е един от най-големите автомобилни кошмари! Ето какво трябва да знаете, за да не изпадате в такава ситуация, и за да избегнете опасна ситуация при шофиране на пътя.

Защо е важна спирачната течност?

Спирачната система на вашия автомобил има четири спирачни ротора. Това е онова, което спирачните накладки затискат, за да спрат превозното средство. За щастие нямате нужда от четири крака, за да натиснете четири спирачни педала едновременно!

Това е така, защото спирачната течност прилага това налягане вместо вас. Тя преобразува енергията ви "натискане на спирачния педал" в силата, необходима за натискане на четирите спирачни ротора. Което, както може да предположите - спира колата ви само за секунди.

Потърсете знаци, които показват, че е време да смените спирачната течност.

Кога трябва да смените спирачната течност?

Проверка на нивото на спирачната течност в колата. Ето какво да погледнете по-отблизо:

Натиск: Ако натискате спирачния педал докрай или почти до пода на колата си? Може да има няколко причини за това. Най-вероятната причина е ниската спирачна течност.
Помпа: Натискате спирачния педал два или повече пъти, за да спрете автомобила си? Вероятният виновник е отново ниска спирачна течност.
Важно е да знаете дали имате индикатор за нивото на спирачна течност. Ако нямате проверявайте за течове под автомобила си. Точката вероятно ще бъде ясна и леко кафеникава. Ниска спирачна течност в резервоара (при или под "MIN" или "минимална" линия) може да сочи към проблеми, свързани с спирането.

Отговорихте ли "да" на някой от тези въпроси? Ако е така, е време да проверите спирачната течност.

Кога може да се нуждаете от проверка на спирачната течност?

Ако смятате, че сте пренебрегнали спирачната течност, не се затруднявайте. Има много информация. Трябва ли да смените спирачната течност на всеки 20 000 километра? На всеки две години? Веднъж на десетилетие? За да преодолеете объркването:

Прегледайте ръководството на автомобила си. Това е най-доброто място, да започнете да учите повече за поддръжката на вашия автомобил.
 Никой не познава колата ви, както вие самите. Ако започнете да подозирате, че спирачките не реагират по начина, по който трябва, предприемайте действия.
Консултирайте се с професионалист. Ако имате въпроси винаги може да се обърнете към нас, екипът ни от професионалисти ще отговори и на най-малките ви терзания.

Сподели

Коментари:


Напиши Коментар