Какво означава понятието Аквапланинг и как да се предпазим?

Какво е аквапланинг?

Аквапланинг е възникването на хидродинамичен клин в основата на контакта на гумата на автомобила. Това означава напълно или частично да се загуби сцеплението, предизвикано от наличието на воден слой, отделящ гумата на автомобила от пътната повърхност. При това транспортното средство става неуправляемо. Това става в момента, в който колелото не успява да отстрани водата от мястото на контакта с пътната настилка. Колкото по-голям е водния слой и по-малка дълбочината на протектора на гумата, толкова по-голяма е опасността от аквапланинг.

Какво да правим в такава ситуация и как да я избегнем?

Не е нужно да шофирате особено бързо, за да създадете идеални условия за аквапланинга. Всяка скорост над 70км/ч може да ви изложи на риск. И не е задължително да вали - "мокрите" могат да означават пътища, които са само влажни.

Оставяйте по-голямо разстояние между автомобилите. При нормални условия на шофиране, най-добре е да оставите три или четири секунди празнина между вас и колата непосредствено пред вас. При дъждовни и влажни условия, удължете времето, за да си осигурите повече място за спиране.

Следвайте следите на автомобила пред вас. 

Проверявайте гумите си. В допълнение към спирачната система, гумите ви са една от най-важните функции за безопасност на автомобила ви.

Когато автомобилът попадне с едното колело във водата, мигновено се увеличава съпротивлението на движение и вследствие на това рязко се снижава скоростта на движение съпровождано от удар, при което кормилото може да бъде изтръгнато от ръцете на водача и автомобила да се завърти. Затова кормилото трябва да се държи здраво с ръцете в положение „10-2“ или „9-3“ (по стрелките на часовника).

Често пъти водача, за да стабилизира автомобила, завърта кормилото и при излизане от водата колелата, при сцеплението отново променят посоката на движение на автомобила. За предотвратяване на това завъртане кормилото се коригира с кратки премествания и връщане в начално положение, така че при излизане от локвата колелата да са насочени направо.

За прекратяването на аквапланинга специалистите съветват да се отпусне педала на газта: съпротивлението на водата и спирачното действие на двигателя ще доведат до бързо намаляване на скоростта. При автомобили с предно предаване натискането на спирачки може да доведе до блокиране на колелетата и загасване на двигателя, а при задно предаване рязкото спиране може да доведе до занасяне и затова трябва да се спира плавно. За избягването на аквапланинг е необходимо да се влиза в локвата с ниска скорост и да се преминава по права линия.

Ние от http://www.carparts.bg съветваме да карате внимателно и да взимате с особено внимание всички безопасни мерки! Затова и държим да информираме клиентите си за всичко свързано с безопасността на пътя.

Сподели

Коментари:


Напиши Коментар