Как да избегнем блокирането на ръчната спирачка?

Винаги си спомняте да включите ръчната спирачка, когато паркирате за да предпазите трансмисията от износване. Но какво ще стане, ако влезете в колата и се опитате да освободите спирачката, само за да откриете, че тя е напълно е блокирала? Можете да шофирате с нея, но това може да увреди спирачната система. Вместо това научете как може да разрешите най-често срещаните виновници за блокираната ръчна спирачка.

Вашата ръчна спирачка е замръзнала в студено време.

Ледът може действително да доведе до замръзване на спирачката за паркиране, когато е наистина студено навън. За да разрешите този проблем:

Включете колата си. Тъй като двигателят се затопля, леда може да се стопи, което ви позволява да освободите ръчната спирачка.
Регулирайте внимателно двигателя. Това може да помогне на двигателя да се загрее по-бързо, което от своя страна може да ускори процеса на топене.
Опитайте се да освободите ръчната спирачка няколко пъти, след като колата се загрее малко. Това може да разруши натрупалия се лед.
Ако това не проработи. Разберете кое колело е свързана с ръчната спирачка (консултирайте се с ръководството на собственика) и се опитайте да разтопите леда със сешоар. Ако знаете, че температурите ще се понижават под замръзване, помислете дали да дърпате ръчната!

Вашата ръчна спирачка е забила поради ръжда или корозия.

С течение на времето ръчната спирачка може да ръждяса или корозира. Щом се случи това, кабелът, който задейства спирачката за паркиране, може да задържа. Ако в ръждата е проблема, има голяма вероятност да ви се наложи да извикате помощно средство за теглене, но може да успеете да освободите ръчната спирачка, ако:

Ръчно нарушете спирачките. Натиснете и освободете спирачката няколко пъти.
Превключете на скорост и обратното и отново, за да преместите леко превозното средство назад и напред. Това може да изкриви част от ръждата.
Ако ви е удобно, проверете за ръжда или корозия, като извършите визуална проверка на кабела на спирачката за паркиране под автомобила. Ако кабелът или околните части изглеждат кородирани или ръждясали, може да се наложи да бъдат заменени.

Как може да избегнете това? Използването на ръчната спирачка при всяко спиране или поне веднъж на ден може да затрудни формирането на ръжда.

Оставяте ръчната спирачка вдигната за дълго време.

Надяваме се да оставяте ръчната спирачка вдигната най-много за една нощ. Ако оставите ръчната си спирачка за прекалено дълго време (например ако вашата кола не се кара през зимата), тя може да задържи или замръзне.

Изпробвайте същите тактики за отстраняване на неизправности, които бихте използвали за замразена спирачка. Ако сте напуснали града или не планирате да карате автомобила си за известно време, избягвайте вдигането на ръчната спирачка, освен ако паркинг зоната е с контролирана температура.

И не на последно място, не вдигайте ръчната спирачка прекалено силно!

Ако канализирате вътрешния си Хълк, когато дърпате ръчната, може случайно да я задръстите. Издърпването на спирачката с всичката си сила може да доведе до притискане на спирачните обувки към стените на барабана на колелото и дори да опъне кабела, който минава от дръжката на спирачките към колелата. Ако сте опитали да освободите ръчната спирачка многократно, но без късмет, може да е време да потърсите професионална помощ.

Ние от http://www.carparts.bg съветваме клиентите си редовно да проверяват автомобилите си, за да се избегнат големите ремонти.

Сподели

Коментари:


Напиши Коментар